Legyen a zene mindenkié! (Kodály Zoltán) népzenei találkozó

Kedvezményezett: Kalocsai Művelődési Központ és Könyvtár
A projekt címe: “Legyen a zene mindenkié!” /Kodály Zoltán/ Népzenei találkozó
A szerződött támogatás összege: 15 869 434 Ft
A támogatás mértéke: 100 %
A projekt tartalmának bemutatása:

Kalocsán első alkalommal kerül megrendezésre hagyományőrző céllal új, innovatív és egyben közönségigényt kiszolgáló rendezvényünk, mely a „Legyen a zene mindenkié /Kodály Zoltán/ népzenei találkozó” elnevezést viseli.

Városunkban a zeneoktatásnak nagy hagyománya van, visszanyúlik egészen 1957-ig, amikor is megalakult Kalocsán az Ének-Zenei Általános Iskola, mely a diákokat hangszeroktatásban és emelt óraszámban ének-zenei ismeretben részesítette. Ennek folyamodványa, hogy 1966-ban megalapították településünkön a kalocsai Állami Zeneiskolát. Ebben nagy szerepet vállalt Cserey József zenetanár, népdalgyűjtő, akinek nevét viseli a Kalocsán kétévente megrendezésre kerülő Cserey József Népdalkörök Találkozója a Mezei Virágok Népdalkör rendezésében, melynek már hagyománya van Kalocsán. Népzenei találkozó viszont nem volt még városunkban. Ezért szükségesnek tartjuk, hogy ne csak népdalkörök, hanem népzenei együttesek is bemutatkozhassanak városunkban.

A rendezvény fő célkitűzése, hogy hungaricumunkként számon tartott népművészetünk, népi hagyományaink bemutatásának segítségével, a kalocsai és környékbeli népzenei együttesek munkásságát is megismertessük, szélesebb közönség elé tárjuk, segítve ezzel a tájegységünkre jellemző népdalok, népzenék tovább örökítését, fennmaradását. E mellett szeretnénk a velünk élő nemzetiségek hagyományait is a közönség elé tárni, Kalocsa és a vonzáskörzetében élő nemzetiségi kisebbségek is képviseltetnék magukat rendezvényünkön. A program kiemelt feladatként kezeli az autentikus magyar népzene, népi kultúra kárpát-medencei értékeinek népszerűsítését. A tradicionális népzenei hagyományok ápolása meghatározó eleme a rendezvénynek.

A népzenei találkozó programkínálatának összeállításakor igyekeztünk minél több réteget elérni, kitüntetett figyelemmel fordultunk a fiatal felnőttek és gyermekeik felé, hiszen pályázatunk egyik alappillére a lakosság fiatal korosztályának helyben tartása. Kiemelt fontosságot tulajdonítunk annak, hogy a gyermek- és ifjúsági korosztály is testközelből megismerhesse hagyományainkat, népi kultúránkat a zene segítségével.

A projekt tervezett befejezési dátuma: 2020.12.29.
A projekt azonosítószáma: TOP-7.1.1-16-H-ESZA-2019-000862