Kalocsa Városi Sportcsarnok kulturális célokra való hasznosítása a közösségfejlesztés jegyében

Kedvezményezett: Kalocsai Polgármesteri Hivatal
A projekt címe: Kalocsa Városi Sportcsarnok kulturális célokra való hasznosítása a közösségfejlesztés jegyében
A szerződött támogatás összege: 13 000 635 Ft
A támogatás mértéke: 100 %
A projekt tartalmának bemutatása:A projekt keretében – a padlóburkolat beszerzése 2021. február-márciusban megtörtént – emellett 2 rendezvényt kívánunk lebonyolítani a fejleszteni kívánt helyszínen „Hagyományőrző nap” címen.

Mivel a Városi Sportcsarnok, mint rendezvényhelyszín nem felel meg katasztrófavédelmi szempontból, ezért egy lángálló padlóburkolat beszerzését kívánjuk lebonyolítani a projekt elején, hogy rendezvényhelyszínné nyilváníthassuk a sportlétesítményt.
Ez a padlóburkolat egy védőburkolat, amely megvédi a padló burkolatát a helyiség nem rendeltetésszerű használatakor, pl. koncertek, iskolai ünnepségek és egyéb rendezvények alkalmával. Ez egy ideiglenes burkolat, amelyet állványokon, papírcsőre tekercselt állapotban tudnánk tárolni. Ezeket a rendezvény előtt néhány órával tekercselnénk le egy le-feltekercselő berendezés alkalmazásával. A tekercs sávok széleit össze kell ütköztetni és könnyen eltávolítható ragasztószalaggal le kell ragasztani az illesztéseknél. A rendezvények lebonyolítása után csak fel kell tekerni.
A projekt keretében – mivel a padlóburkolat beszerzése megtörtént – egy rendezvényt kívánunk lebonyolítani a sportcsarnokban és egyet a kalocsai Negyvennyolcasok terén.

SPORTCSARNOK PROGRAM – 2021. november 27. szombat 9.00 – 18.00 óra között

Délelőtti program: 9.00 – 13.00 óra között
Adventi hagyományőrző kézműves programok
– Kézműves workshop (kalocsai minta)
– Adventi díszek készítése (koszorú, asztaldísz, ajtódísz)
– Mézeskalács készítés
Ebédszünet 13.00-14.00 óra között
Délutáni program: 14.00 – 18.00 óra között
14.00 – 15.00 Néptáncoktatás a kalocsai néptánccsoportok és Pogrányi Miklós közreműködésével
15.00 – 16.00 Táncház Pogrányi Miklós zenekarával
16.00 – 18.00 Muzsikás együttes koncert

A Muzsikás együttes 1973 óta működő nemzetközi hírű Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas magyar népzenei együttes, amely 2008. november 2-án a legrangosabb nemzetközi világzenei elismerésének a World Music Expo WOMEX-díjának kitüntetettje volt, Sevillában. Népzenei és világzenei eseményeken egyaránt fellépnek, de nem idegen tőlük az alternatív zene, a dzsessz, a kelta vagy a zsidó zene sem. A világ legnevesebb koncerttermeiben léptek fel, mint a Royal Festival Hall, a Royal Albert Hall, a Théâtre de la Ville, a Santa Cecilia Akadémia vagy a Carnegie Hall. Zenéjük a hagyományos népzenét és a 20. századi magyar komolyzenét ötvözi.

NEGYVENNYOLCASOK TERE/ SZÍNHÁZ PROGRAM – December 11. szombat

Hagyományőrzés az advent jegyében
13.00 – 20.00 óra között
Színpad:

13.00 Adventi hagyományőrző kézműves programok, kézműves workshop, adventi díszek készítése

14.00-15.00 Népdalcsokor

15.00-16.00 Kalocsai Hagyományőrző Egyesület előadása

16.00-17.00 Kalocsai Bokréta Egyesület és Liszt AMI táncosainak bemutatója

17.00-18.00 Csurgó zenekar koncert

18.00- 20.00 Balkan Fanatic koncert

Balkan Fanatik, a Zenekar:
A 2002-ben alakult producer duó tagjai több évtizedes zenei múlttal a hátuk mögött döntöttek úgy, hogy műfaji és stílusbeli határokat átlépve Balkan Fanatik néven egyesítik zenei elképzeléseiket. A produkció célja zenei kultúrák, stílusok megismertetése a hazai mellett a nyugati hallgatósággal is, ezért dalaik több nyelven is megszólalnak. A hip-hop-electronica-worldmusic duó (Yorgos és Lepe) a hangfelvételeken és a koncerteken népes előadóművész sereggel egészül ki.
Díjak:
• Népművészet Ifjú Mestere
• Fonogram Díj. A Balkan Fanatik debütáló albuma a 2004-es év legjobb World Music lemeze lett.
• Bezerédj díj a magyar népzenei kultúra ápolásáért. (Kulturális Minisztérium)

Szent István király út 36.: A Kalocsai Színház épülete, mára a Kalocsai Innovációs Központ NKft. telephelye.

Adventi hagyományőrző kézműves programok
– Kézműves workshop (kalocsai minta)
– Adventi díszek készítése (koszorú, asztaldísz, ajtódísz)
– Mézeskalács készítés
– Karácsonyfa dísz készítés

A programokba a Kalocsai Hagyományőrző Egyesület, Kalocsai Bokréta Népművészeti Egyesület kerül bevonásra, akik mindannyian a népi hagyományok továbbadását tűzték ki célul maguknak.
Fellépő programokon művészek összeállításánál nagy figyelem került arra, hogy országosan ismert, nagy vonzerővel bíró művészeket sorakoztassunk fel a rendezvényeken. A fiatalok megszólításában Pogrányi Miklós zenekarának kiemelkedő szerepet szántunk.
Kalocsa a szellemi kulturális örökség része. 2009. októberében a Szellemi Kulturális Örökség Magyar Nemzeti Bizottsága felvette Kalocsát „A szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékére”. Élő hagyományok Kalocsa kulturális terében: hímzés, viselet, pingálás, tánc című jelölést nyerte el. Ez annak köszönhető, hogy Kalocsa képes volt megőrizni népművészeti hagyományait és a mai napig generációról generációra örökíteni azt. „A „szellemi kulturális örökség”: olyan szokás, ábrázolás, kifejezési forma, tudás, készség ¦ valamint az ezekkel összefüggő eszköz, tárgy, műalkotás és kulturális színhely ¦, amelyet közösségek, csoportok, esetenként egyének kulturális örökségük részeként elismernek. Ez a nemzedékről nemzedékre hagyományozódó szellemi kulturális örökség ¦ amelyet a közösségek, csoportok a környezetükre, a természettel való kapcsolatukra és a történelmükre adott válaszként állandóan újrateremtenek ¦ az identitás és a folytonosság érzését nyújtja számukra, ily módon segítve elő a kulturális sokszínűség és emberi kreativitás tiszteletét.”
A szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékére felvett és ünnepélyesen kihirdetett elemei között szerepel:Élő hagyományok Kalocsa kulturális terében: hímzés, viselet, pingálás, tánc.

Azáltal, hogy a kalocsai népi kultúra különböző területei megjelennek a fesztiválokon, az idősebb generációk mellett a fiatalabbakban is megerősödik a kalocsai „mi-tudat”, melynek alapvető megnyilvánulása a hímzés, a viselet, a pingálás és a tánc.
Intézményünk által szervezett fesztiválok, rendezvények programjai teret adnak az élő hagyományok bemutatásának, megőrzésének, éltetésének. Célja, hogy megszerettesse a fiatalokkal városukat, ösztönözze őket arra, hogy itt éljék le életüket. A közös élmények hatására szorosabb kötődés alakul ki bennük az emberekhez, tárgyakhoz, múltjukhoz, ami segíti őket abban, hogy jobb emberré váljanak.
Számos gyermek és felnőtt néptáncos él közöttünk. A kalocsai szülők fontosnak tartják, hogy gyermekeik megismerkedjenek saját nemzeti és kulturális hagyományaikkal, a néptánc segítségével, illetve azon keresztül. Bár kezdetben sok gyermek csupán a szülői unszolásnak igyekszik eleget tenni, a későbbiekben mégis önszántukból, a társaság miatt, a tánc iránti szeretetükből fakadóan folytatják a gyakorlást. A fiatalok sok élménnyel gazdagodhatnak a tánccal kapcsolatban; népdalokat, régi szokásokat, mesterségeket, helyeket és embereket ismerhetnek meg. A magyar néptánc gyakorlása, vagy csupán annak szeretete, mindenképpen egy speciális közösség tagjává emeli az embert. A táncosok kezdetben motívumokkal ismerkednek, majd ezek kapcsolódási rendjét sajátítják el az adott táncnyelv szerkezetének megfelelően. Az effajta tudás teszi lehetővé, hogy az a táncos, aki igencsak „jól beszéli” a tánc nyelvét, képes legyen közvetíteni ilyen formában a mondanivalóját; „beszélni a táncával”. Talán ez a legfontosabb dolog, amelyet egy igazi táncosnak el kell sajátítania.
A tánccal, a mozgással való beszéd, illetve önkifejezés lehetővé teszi azt, hogy a puszta üzleti-, vagy munkakapcsolatok háttérbe szorításával előtérbe kerüljenek az emberi, baráti viszonyok. A modern magyar társadalom életében kitűnő lehetőséget nyújt az effajta kapcsolatteremtésre, az az országos táncház-mozgalom, mely elsősorban nemzeti értékeink megőrzésére és újjáélesztésre szerveződött.
A néptáncegyüttesek fontosnak tartják az olyan kezdeményezéseket, mint a táncházak. Maguk köré gyűjtik a magyar néptánc és népzene kedvelőit, és lehetőséget biztosítanak számukra annak gyakorlására, illetve az az által való kikapcsolódásra, mintegy szabadidős tevékenységként. Ráadásul egy-egy ilyen alkalom során a táncegyüttesek közösségei is megismerhetik egymást. Tehát a közösségfejlesztésben nagyon nagy szerepe van. A résztvevők ilyenkor egy családi közösségben érezhetik magukat, melynek elsődleges célja maga a szórakozás.

A projekt tervezett befejezési dátuma: 2021.12.11.
A projekt azonosítószáma: TOP-7.1.1-16-H-ESZA-2019-01067

 

 

https://www.kalohirek.hu/csiplek-kalocsa/muzsikas-huzta-a-talpalavalot-kivalo-programok-a-hagyomanyorzo-napon

https://www.kalohirek.hu/csiplek-kalocsa/muzsikas-huzta-a-talpalavalot-kivalo-programok-a-hagyomanyorzo-napon